Tassutele tutustumaan kotimaiseen verkkokauppaan - ILMAINEN TOIMITUS KAIKKIIN YLI 60€ TILAUKSIIN!
Seuraa meitä:

Puhtaat hampaat, raikas suu, hammaspeikko lannistuu

Puhtaat hampaat, raikas suu, hammaspeikko lannistuu

”Nököhampaalla vasta on mukava olo, puhdas on jokainen hampaankolo. Kissan harjaa ei näy tässä, kissa on hampaita pesemässä." Lapsia opetettiin 70-luvulla pesemään hampaita mm lorujen avulla. Kissan hammaspesu taisi olla huumorimielellä lapsia kannustamassa, mutta nykyään kissojen ja koirien hammaspesu on samassa vaiheessa kuin lasten 1970-luvulla. Toisille rutiinia, monille ihan uusi asia.  Hampaiden kotihoito mullisti ihmisten hammasterveyden ja sama juttu pätee lemmikkeihin. Klinikalla tehtävä hammaskiven poisto ja vaurioituneiden hampaiden poisto on tärkeä osa hoitoa, mutta hammasterveys ratkaistaan kotona.

Moni ihmettelee, miksi nykyään koirilla ja kissoilla on niin huonot hampaat, kun ennen ei niitä ollenkaan hoidettu. Tähän lienee monia selityksiä. Tärkein lienee se, ettei hampaita koettu hoidettavaksi asiaksi, koska hammasongelmat hyvin harvoin vaikuttavat eläimen syömiseen. Lisäksi hammaskivi on iso ongelma erityisesti kääpiökoirilla, joiden määrä on valtavasti lisääntynyt. Lemmikit ovat usein myös entistä lähempänä ihmistä ja hammaskiven aiheuttamaan hajuun reagoidaan nopeammin.

Koirien hammashuolto pyörii pääosin hammaskiven ja siitä seuraavan parodontiitin ehkäisyn ja hoidon ympärillä. Reikiä aiheuttavaa kariesta koirilla ja kissoilla ei juuri ole. Kissoilla on myös hammaskivitaipumusta, mutta kivuliain huoli on hampaita syövyttävä hammassairaus.

Hammashoito klinikalla on kehittynyt viime vuosien aikana paljon ihmisten hammashuollon suuntaan. Hampaat tarkastetaan säännöllisesti ja hammaskivet poistetaan. Käynnillä otetaan tarvittavat röntgenkuvat ja omistaja saa eläimelleen hoitosuunnitelman. Näin on helpompaa varautua hammasoperaatioiden kustannuksiin.

Hammaskiven poisto ja röntgenkuvaukset tehdään eläimillä nukutuksessa. Usein käydään keskustelua siitä, voiko vanhan ja/tai sydänvikaisen eläimen vielä nukuttaa. Yleensä voi. Itse asiassa suuri osa hammaspotilaista on sydänvikaisia. Ennen nukutusta hoidetaan toki lääkitys sille tasolle, ettei eläimellä ole sydänperäisiä hengitysoireita. Lisäksi on hyvä ymmärtää, että suussa muhiva tulehdus rasittaa koko elimistöä ja saattaa jopa vaikuttaa muiden sairauksien hoitotasapainoon. Hereillä tehtävä ultraäänipuhdistus kuulostaa houkuttelevalta, mutta se toimii lähinnä tervesuisen eläimen hyvänä hammaspesuna. Tulehtuneessa suussa toimenpide on kivulias, eikä suun ongelmiin päästä käsiksi.

Jos hammaskiven poiston yhteydessä havaitaan paljastuneita juuria, juuripaiseita, pahasti lohjenneita hampaita, hammassyöpymiä ym, varataan aika hampaan poistoon. Monilla on huoli siitä, millä eläin sitten syö, kun hampaat poistetaan.  Poistettavat hampaat ovat niin huonokuntoisia ja kivuliaita, ettei niitä ole syömisessä apua, päinvastoin. Eläin syö kivuttomammin vaikka pelkillä ikenillä kuin tulehtuneilla hampailla.

Hampaiden pesu on tärkein ennaltaehkäisevä toimenpide hammasterveyden ylläpitämisessä. Sen ohella voidaan käyttää tuotteita, jotka parantavat tai vähentävät suun mikrobistoa. Pureskelullakin on merkitystä, mutta millään purutikuilla ei hammaskiven muodostumista voida kokonaan ehkäistä. Usein koirat myös hotkaisevat purutikut lähes pureskelematta, jolloin kyseenalaiseksi hyödyksi jää ylimääräisen energian saanti.

Sinnikkäitä hetkiä hammaspesun merkeissä t. Pirkko

Mitä haluat etsiä?

Tilaamalla uutiskirjeemme saat -15% alennuksen tilauksestasi!*

*alekoodi lähetetään ensitilaajille sähköpostitse ja se on käytettävissä vain kerran.

Ostoskori