Tassutele tutustumaan kotimaiseen verkkokauppaan - ILMAINEN TOIMITUS KAIKKIIN YLI 60€ TILAUKSIIN!
Seuraa meitä:

Vanha vai sairas?

Vanha vai sairas?

Viikonloppuna vietimme taas perinteistä Vanhojen koirien päivää. Tupa oli täynnä virkeitä koiravanhuksia ja koiransa hyvinvoinnista kiinnostuneita omistajia. Osa käsiteltävistä asioista toistuu vuodesta toiseen, mutta joka kerta itsekin havahtuu siihen, miten tieto lisääntyy ja hoitokeinot kehittyvät.

Kivun tunnistaminen on ollut keskeinen aihealue vuodesta toiseen. ”Koirani ei ole kipeä, kun se ei valita” on edelleen lause, jota kuulee liian usein. Samalla voi miettiä, milloin on itse äännellyt spontaanisti kivusta. Vain akuutti, terävä kipu, kuten isku kyynärpään hermoon tai varpaan lyöminen kovaan reunaan saa huutamaan ääneen. Sen sijaan kroonisemmat polvi- ja selkäsäryt ym. saavat kyllä sanallisesti valittamaan asiasta, mutta spontaania ääntelyä ne saavat harvoin aikaiseksi.

Koiran keho viestii kivusta aika lailla samalla tavalla kuin ihminen. Aamulla liikkeelle pääsy vaikeutuu, liikkumista vältellään, ruumiin asento muuttuu, mieliala muuttuu ym. Viestejä pitää vain opetella lukemaan. Kokemuksesta tiedän, että taitoa voi oppia nopeastikin, kunhan tilanteeseen havahtuu ja alkaa havainnoida lemmikin käytöstä.

Kivun hoito on tärkeää. Eläin ei voi itse vaatia kipuihinsa hoitoa, mutta voisin kuvitella, että eläinkin valitsee mieluummin kivuttomuuden kuin kivun. Hoitamattomana kipu helposti kroonistuu ja pahimmillaan muuttuu vaikeasti hallittavaksi hermosäryksi ja jopa kosketusarkuudeksi. Vanha ja kärttyinen eläin, joka ei salli tassuihinsa koskettavan tai peräpäätä harjattavan on tyypillinen hoitamattoman kivun uhri.

Kivun nopean ja tehokkaan hoidon perusteena pidän tärkeänä paitsi sen, että kipu on epämiellyttävä tuntemus, myös eläimen liikkeen säilymisen mahdollisimman normaalina sekä laadultaan että määrältään. Elimistö sopeutuu kipuun nopeasti, muuttamalla kehon tasapainoa ja siitä seuraan nopeasti kevennettävän alueen lihasvoiman heikkeneminen ja muun kehon liikarasitus. Vähentynyt liikunta taas johtaa koko elimistön kunnon heikkenemiseen.

Koirat elävät hyvin pitkälti hajumaailmassa ja ulkoilu runsaine hajuviesteineen tuo virikkeitä päivän ohjelmaan. Kun lenkit lyhenevät tai jopa jäävät pois, seurauksena voi olla masentunut eläin, joka nukkuu pääosan ajastaan. Rauhallinen eläin, muttei välttämättä kovin tyytyväinen.

Kipua hoidetaan tavallisesti akuutisti lääkkeillä. Uusin innovaatio kivunhoidon alalla on biologien valmiste, joka hoitaa kipua yhdellä pistoksella noin kuukauden ajan.  Kroonisen kivun hoitoon saadaan apua myös esim terapialaserista, akupunktiosta ja fysioterapiasta. Uusimpana tuotteena elimistön kuntoutukseen EHYT-talolla on imoove-tasapainolauta, jota Vanhojen koirien päivän koirat pääsivät testaamaan.

Ota hetki aikaa ja tarkkaile koirasi päivärytmiä, liikkeitä ja asentoja. Onko kaikki hyvin. Jos alkaa arveluttaa,  mietitään yhdessä, miten voidaan helpottaa ikääntyvän koiran elämää.

Marraskuisin terveisin Pirkko

 

Mitä haluat etsiä?

Ostoskori