Tassutele tutustumaan kotimaiseen verkkokauppaan - ILMAINEN TOIMITUS KAIKKIIN YLI 60€ TILAUKSIIN!
Seuraa meitä:

Vanha vai kipeä?

Vanha vai kipeä?

Eläimen ikääntyessä helposti hyväksytään, että lenkit lyhenevät, leikkiminen hiipuu ja ajoittain laiskottaa niin, että autoon pitää nostaa. Hiljeneminen tapahtuu pikkuhiljaa, eikä mikään erityisesti soita hälytyskelloja. Lemmikki voi syödä normaalisti, vatsa toimii ja runsas uni antaa tilaa omille puuhille. Rokotuskäynneillä tehdään perusterveystarkastus ja esimerkiksi sydämen läppärappeumat (=sivuääni) löydetään usein juuri rokotuksen yhteydessä. Liikkumisessa kiinnitetään huomiota erityisesti aamuiseen liikkeellelähtöön. Kyllä, hiukan kankeampaa on ja makuulle mennessä haetaan paikkaa entistä pidempään. Rappuset menevät kyllä reippaasti, mutta hiukan harkitaan ensin. Mutta kipuja ei ole, kuulen usein vannottavan. Mutta onhan niitä.

Nivelrikkokivut, kilpirauhasen vajaatoiminta ja sydämen vajaatoiminta voivat kaikki aiheuttaa hiljaista hiipumista, mikä helposti tulkitaan vain vanhenemiseksi. Kilpirauhasen toiminta tutkitaan verinäytteestä ja läpän vuodot kuullaan stetoskoopilla. Kipu onkin hankalampi juttu, kun mitään laboratoriotestiä ei ole. Usein päädyn siihen, että houkuttelen omistajaa kokeilemaan lääkitystä vähintään viikon, jotta voidaan verrata vointia lääkkeellä ja ilman. Tulehduskipulääkkeet toimivat yleensä hyvin ja keväästä lähtien on ollut saatavissa koirille myös uusi, moderni biologinen valmiste nivelrikkokivun hoitoon. Valmiste annetaan pistoksena kuukausittain. Kissojen valmiste löytyy jo tukun tietokannasta, joten eiköhän sitä jouluun mennessä riitä Saloonkin asti.

 

 

Usein kipulääkityn lemmikin reippaampi olemus ilahduttaa ja kivun hallinnan eteen ollaan valmiita tekemään enemmänkin. Lääkkeitäkin tärkeämpää on painonhallinta. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta onnistuu, jos kilpirauhanen on kunnossa. Nivellisäravinteet voivat tuoda helpotusta ja omega-3 rasvahapot toimivat.  Terapialaserista, akupunktiosta ja IMoove-harjoittelusta voi olla huomattavaa apua kivun hallinnassa.

Rokotukset ovat nykyisin pääosin voimassa 3 vuotta, mikä on hyvä nuorille eläimille, mutta vanhemmille eläimille kolmivuotinen tarkastusväli on liian harva. Nuorena, pääosin sairaudenhoitoon koulutettuna eläinlääkärinä ihmettelin itsekin, miksi terveen oloista eläintä pitäisi kiikuttaa eläinlääkäriin, kun sillä on sairaitakin eläimiä hoidettavana. Nykyään pidän ikääntyvien eläinten terveystarkastuksia erittäin tärkeinä. Lääkkeet, fysioterpia ja lisäravinteet ovat tuoneet mahdollisuuden nauttia lemmikin oireettomista päivistä entistä pidempään, kunhan ongelma huomataan ja siihen puututaan ajoissa. Terveydenhuollon kotikonsteista tärkein on oikein mitoitettu lemmikin ruokinta. Ylipaino altistaa monille sairauksille ja hoitoa tehokkaampaa on se, ettei ongelmaa synny lainkaan.

Syksyisin terveisin Pirkko

Mitä haluat etsiä?

Tilaamalla uutiskirjeemme saat -15% alennuksen tilauksestasi!*

*alekoodi lähetetään ensitilaajille sähköpostitse ja se on käytettävissä vain kerran.

Ostoskori